"Per aspera ad astra!"

«Через тернии - к звёздам!»
Пятница, 29.03.2024, 16:33
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Чат!
200


Главная » 2010 » Февраль » 5 » Хворі у вегетативному стані здатні усвідомлювати те, що відбувається
Хворі у вегетативному стані здатні усвідомлювати те, що відбувається
10:35
Вегетативний стан людини, на відміну від коми, не позбавляє людину здатності усвідомлювати себе і навколишній світ, як вважалося раніше.

У людей у вегетативному стані відкриті очі і збережена діяльність вегетативної нервової системи. Але, як вважала більшість лікарів, через ураження головного мозку контакт з пацієнтом все одно неможливий.

Автори дослідження, опублікованого в журналі New England Journal of Medicine, заперечують цю точку зору. Вчені заявляють про те, що хворі у вегетативному стані - на відміну від хворих у комі - усвідомлюють, що відбувається навколо.

Для аналізу мозкової діяльності учасників експерименту вчені використовували пристрій функціональної магнітно-резонансної томографії (fMRI). Здорових учасників під час сканування попросили уявити, що вони грають в теніс. У випадку всіх здорових людей томограф зафіксував активність у моторних ділянках кори головного мозку, що регулюють рух.

Це ж сталося у випадку чотирьох з 23 пацієнтів, що перебувають у вегетативному стані.

У випадку з хворим з Бельгії вчені поставили йому кілька запитань. Томограф зафіксував нейронну активність мозку, яку дослідники витлумачили як негативні або позитивні відповіді. Пацієнт правильно відповів на п'ять із шести питань про події в його житті.

Доктор Едріен Оуен з кембриджського Центру медичних досліджень сказав, що вчені були вражені результатами сканування.

"Ми були вражені тим, що пацієнт був здатний відповісти на поставлені питання - тобто він був здатний регулювати хід своїх думок", - сказав Оуен.

За його словами, одним з результатів дослідження може стати участь пацієнтів у вегетативному стані у виборі ліків: "Ви могли б запитати їх, чи вони відчувають біль, і якщо так, то дати їм знеболюючі препарати. Ви могли б запитати їх потім, як вони себе почувають ".

Як відзначає Бі-бі-сі, результати дослідів вчених викликають багато етичних питань.

Зараз не протизаконно припинення лікування пацієнта, що перебуває в перманентному вегетативному стані. Однак, якщо буде доведено, що хворі в такому стані не втрачають свідомості, ця законодавча норма може бути змінена - навіть у разі, якщо хворий дасть зрозуміти, що сам хотів би померти.

Нагадаємо, у листопаді минулого року в Бельгії лікарі виявили, що пацієнт, паралізований після автокатастрофи, перебуває в свідомості. 23 роки до цього вони вважали, що він перебуває у вегетативному стані.

Просмотров: 1119 | Добавил: april | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Поиск

Друзья сайта

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Kalynyak © 2024