"Per aspera ad astra!"

«Через тернии - к звёздам!»
Суббота, 20.04.2024, 11:43
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Чат!
200


Главная » 2010 » Февраль » 5 » Володіння двома мовами допомагає дітям розпізнавати брехню
Володіння двома мовами допомагає дітям розпізнавати брехню
10:31
Діти, які з раннього віку говорять двома мовами, орієнтуються в розмові і розпізнають грубість, брехню і зайву інформацію краще, ніж їх ровесники. Це встановили вчені з Великої Британії, Італії та Японії в дослідженні, опублікованому в журналі PLoS ONE .

Майкл Сігал з Університету Шеффілда і його колеги оцінювали здатність дітей розпізнавати порушення базових правил спілкування - так званих максим Грайса. Ці максими визначають правдивість, інформативність, адекватність ситуації, ясність і ввічливість як ключові принципи конструктивного діалогу.

Учені провели тести на розпізнавання порушень максим з дітьми у віці трьох-семи років, які з дитинства розмовляли однією або кількома мовами: німецькою, італійською, англійською та японською мовами. У двох експериментальних групах 169 дошкільнят повинні були, дивлячись на зображення розмов ляльок, вказати, яка з них говорила грубо, повідомляла зайву інформацію, говорила неправду.

Сігал і його колеги виявили, що маленькі італійці, які живуть біля кордону з Австрією і які розмовляють італійською та німецькою, в середньому виконували тест краще за своїх одномовних ровесників з тих же місць. Точно так само діти, які знають англійську і японську, за результатами тесту випередили тих, хто говорить тільки  японською.

Автори дослідження виключили вплив соціокультурного середовища настільки, наскільки це можливо, підібравши учасників експериментів з родин зі схожим соціальним статусом, рівнем освіти та іншими факторами, що впливають на навички спілкування.

Культурні відмінності, однак, проявилися в тому, як саме діти розуміли порушення окремих максим. Так, японці не завжди вважали відповідь такою, що не відповідає дійсності, дурною, можливо, вважаючи, що вона вписується в очікування того, хто говорить.

"Результати нашого дослідження свідчать на користь гіпотези про те, що використання дитиною більше однієї мови в процесі виховання підсилює її металінгвістичні здібності, а білінгвізм дає дітям перевагу в спілкуванні, допомагаючи їм краще оцінювати комунікативні реакції", - пишуть вчені.

Нагадаємо, у листопаді минулого року вчені встановили, що плач немовлят має очевидні ознаки мови їхніх батьків.

По материалам РИА Новости


Просмотров: 1048 | Добавил: april | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Поиск

Друзья сайта

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Copyright Kalynyak © 2024